Nya Digiarkiv - Katalogen

25.10.2019 kl. 13:05

Upprepade gånger under de senaste åren har diskuterats möjligheten att arbeta digitalt; tillgängliggöra och katalogisera.
Ett första steg i den här var att skapa visningsprogrammet Digiarkiv för att hjälpa föreningarna att visa upp delar av sin samling på den egna webbsidan.

Digiarkiv har funnits tillgängligt sedan juni 2015 och används av bland annat Sjundby traditionsförening, Jeppo hembygdsförening och Kyrkslätts hembygdsförening / Akivalia.

Nu har arbetet med att utveckla Digiarkiv kommit så långt att vi inom kort kommer att kunna lansera ett enklare katalogiseringsprogram. Enklare program betyder att det inte är så avancerat som de professionella samlingsförvaltningsssytem som finns på marknaden idag men nog innehåller nödvändiga fält för att kunna kallas katalogiseringsprogram.


Enligt den tidtabell som finns kommer programmet, som vi nu kallar "Katalogen", att vara färdig i slutet av detta år.
I början av år 2020 kommer Katalogen att testas av några pilotföreningar så att vi kan göra nödvändiga ändringar. Efter det torde ett katalogiseringsprogram lämpat för mindre föreningar och arkiv finnas tillgängligt.

De föreningar som nu har Digiarkiv, och vill ta i bruk katalogen, kommer att få sitt material överfört utan kostnader.

Mera detaljer som funktionalitet,pris och förvaring av originalmaterial kommer att presenteras senare.

 

Under våren 2020 kommer Dighem/Fsh att ordna några infotillfället eller seminarier för att visa och berätta mera om "katalogen".
Det går bra att redan nu ta kontakt ifall ni har frågor.
Kontaktuppgifterna hittar ni under fliken Kontakt.

 


 

 

 

 

Susanne Lagus