Robert Nilsson, ledare för Förbundsarenans projekt Finansieringskällor för förbunden höll en presentation om finansieringskällor för hembygdsföreningar inom ramen för Hembygdsakademins workshop om finansiering och bidrag (februari/mars 2024).
Bilderna av Robbans presentation med ytterligare tips på alternativa finansieringskällor finns här:
Robert har även sammanställt en lista för våra medlemsföreningar med länkar för att hitta stiftelser och fonder:
På deras hemsida hittar du dessutom omfattande information och ansökningsanvisningar för stiftelser och fonder som finansierar vetenskap, konst och samhällsutveckling:
Tips: börja med sökordet ”finlandssvenska” för att hitta lämpliga fonder och stiftelser
På hemsidan finns en förteckning över stiftelser som beviljar bidrag.
Bidragskällorna är listade kronologiskt enligt ansökningstid.
Svenska kulturfonden beviljar olika verksamhets- och projektbidrag. Se deras hemsida för mera information och anvisningar:
Anna Wilhelmson, ombudsman på Svenska Kulturfonden med ansvar för kultur höll en presentation om stipendier och bidrag från Kulturfonden inom ramen för Hembygdsakademins workshop om finansiering och bidrag (februari/mars 2024).
Anna ger tips om vad man söka bidrag till och vad som inte understöds av Kulturfonden.
Museiverket beviljar bidrag för bevarandet av lokalmuseers samlingar och byggnader, en god förvaltning av samlingarna samt förmedling av information om museernas samlingar och om lokala traditioner. Museiverket stöder även kan även utveckling av lokal museiverksamhet och främjande av planenlighet.
Finska Kulturfonden beviljar bidrag till forskare och konstnärer samt olika sammanslutningar och aktörer inom konst och kultur genom centralfonden (ansökningstid: oktober) och 17 landskapsfonder (ansökningstid: januari). Obs! En del av landskapsfonderna öppnar ansökningar endast vartannat år.
Här hittar ni en lista över namngivna fonder:
Leader-grupper i Finland beviljar finansiering till företags- och föreningsprojekt, samt till projekt inom andra sammanslutningar.
Den bärande tanken med Leader-verksamheten är att lokalbefolkningen själva vet vad som är bäst för att utveckla den egna hembygden.
Leaderstödet består av medel från EU, stat och kommuner.
För mera information se Leaders hemsida:
Nyland:
Egentliga Finland
Österbotten:
Åland: