Rättigheter


Creative Commons licenser

När man publicerar material på internet kan det vara bra att förse det med en licens. Om inte, kankse någon använder ditt material, ex ett fotografi,  utan att ange att du/din förening är upphovsman. Här finns en bra introduktion och beskrivning av CC licenserna.

/Site/Data/2277/Files/Creative-Commons-Webb.pdf

 

Svenska yle har i en artikelserien "Digiträning" publicerat en enkel och fin beskrivning av CC-licenserna samt info om var man kan hitta fotografier som får användas fritt, dvs med licensen CCO. Klicka här för att komma till artikeln.

 

 

Publicering av fotografier på internet

Publicering av fotografier på internet väcker alltid en livlig diskussion. På Dataombudsmannens byrå ( http://www.tietosuoja.fi/sv/) finns en läsvärd text i ämnet. Här är utgångspunkten den att man har äganderätten och upphovsrätten.

På sidan 8 i avsnittet "Fotografier och internet"  nämns att vid överföring till internet, skall fotografier juridiskt bedömas utgående ifrån personuppgiftslagen. Det betyder bland annat att integritetsskyddet för personerna på fotografierna måste tillgodoses tillräckligt.

Ladda ner dokumentet här.

 

Rättigheter, upphovsrätt och licenser

Kortfattad och bra information om Upphovsrättens ABC finns på Kopiostos webbsida.